De la izvoare la mare, pe Bistrita

stefan pustanE o vorba din popor pe care cred c-o stiti: fiecare cu nebunia lui! Asa si ei, baietii de care o sa va povestesc astazi. Nici mai mult nici mai putin, au de gand sa porneaza pe urmele plutasilor intr-o expeditie inedita pe raul Bistrita! Ce-i deosebeste de inaintasii lor si de altii e ca vor vasli in niste ambarcatiuni de mici dimensiuni. Ce am aflat de la Stefan Pustan, unul dintre membrii echipei care pune la cale acest proiect este faptul ca expeditia de recunoastere va porni pe 1 septembrie 2015 de la Piatra Neamt iar punctul final va fi orasul Galati. Vor vasli pe raul Bistrita pe o distanta de 250 km, imbarcati in canoe, fiecare echipaj urmand sa aiba in componenta 3 tineri cu varste cuprinse intre 25-35 ani.

Interesant mi se pare si faptul ca in paralel cu experienta propriu-zisa tinerii vor realiza un film documentar cu intreg parcursul lor. Ei spera ca pe traseu sa intalneasca oameni care sa le impartaseasca din povestile locurilor prin care au trecut plutasii.

Despre echipaj am aflat ca e format din tineri din mai multe colturi ale tarii, insa cei mai multi sunt din judetul Neamt. Unul dintre ei e George Blaga iar lui i se vor alatura Dragos Gherasim, Bogdan&Stefan Pustan, George din Targu Neamt, posibil Adrian Ciuperca si C-tin Olaru.

Expeditia lor este unica si pentru ca baietii s-au organizat singuri si se bazeaza pe propriile forte inclusiv din punct de vedere financiar (nu au primit decat o sponsorizare din partea unei firme din Piatra Neamt) dar mai ales pentru ca intentioneaza sa  parcurga intregul traseul al raului Bistrita, de la izvoare pana la varsarea in mare, care nu este deloc unul usor. Tocmai de aceea au si decis sa-l imparta in trei episoade.

Pe urmele plutasilorDin punctul meu de vedere experienta este originala si prin faptul ca cele doua/trei canoe in care se vor imbarca cei sase tineri sunt pictate manual de doi dintre ei iar designul sta sub semnul dacilor si al Culturii Cucuteni. De remarcat este si aspectul (deloc de neglijat!) ca vaslele au fost confectionate tot de protagonistii expeditiei iar in confectionarea lor nu s-au folosit deloc ustensile electrice.

Primul episod al expeditiei va cuprinde portiunea de la Izvorul Bistritei la Piatra Neamt, al doilea se va intinde intre Piatra Neamt si Galati iar ultimul se va incheia la Sfantu Gheorghe. Pentru acesta din urma tinerii mizeaza pe sprijinul unui mare canotor: Ivan Patzachin, pe care urmeaza sa-l contacteze in acest sens.

Tinerii isi mai propun ca la finele expeditiei, incepand de anul viitor sa organizeze cu ajutorul unor sponsori inimosi (pe care nu i-au gasit inca!) un festival dedicat iubitorilor de plimbari pe ape curgatoare.

Sincer, nu stiu daca o sa le iasa toata nebunia asta pana la capat dar eu le doresc succes!

Photocredits: George Blaga

 

 

spacer

One comment on “De la izvoare la mare, pe Bistrita

Leave a reply

Completeaza campul de mai jos *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.