Decalogul primilor mei 40 de ani

Nu stiu altii cum sunt (vorba lui Creanga) dar eu cand ma gandesc la primii mei 40 de ani de viata…aproape ca-mi vine sa fac un decalog. Ah! si apropo, nu inteleg cand si cat de repede au trecut. Ca deh! asa e omul, se trezeste mai greu. Iar cand se trezeste (e si cazul meu) intelege ca desi a innotat impotriva curentului n-a avut cum sa ignore cutumele sociale, a trait adeseori pentru si prin altii, a alergat dupa iluzii, a construit castele de nisip. Cu siguranta cunoasteti sentimentul. 🙂

Nimic gresit sau rau pana aici, vorba poetului, ca asa e-n teatru. Iar viata e o scena. Intelepciunea insa, zic eu, vine uneori odata cu varsta. Si da! adeseori te scoate din amorteala lovitura pe care ti-o iei in plin cand dai cu capul de pragul de sus. Dar asta e o alta discutie. De ce un decalog? Poate pentru ca stiu ca tinerii au nevoie de ghidaj, de repere, uneori de sfaturi de la cei ca noi dar si pentru ca stiu ca noi oamenii, in general, “functionam” mult mai bine daca avem exemple si retete. Si nu in ultimul rand, pentru ca asta am simtit ca vreau sa va impartasesc la cei 40 de ani ai mei impliniti. Iata decalogul meu:

1. Pune la baza tuturor gandurilor si actiunilor tale IUBIREA! Nu frica! E buna si asta la ceva dar doar daca te incolteste vreun maidanez. 🙂

2. Bucura-te de ceea ce esti, de ceea ce stii sa faci, de ceea ce ai si nu ravni la ce au altii! Risti sa gusti din invidie si crede-ma, nu te va face fericit!

3. Fa-ti prieteni si inconjoara-te de ei cat de des poti!

4. Ai grija de sanatatea ta! E mai bine sa previi decat sa tratezi!

5. Apreciaza-ti familia si fii impreuna cu ea, ori de cate ori ai ocazia!

6. Foloseste-ti timpul la maxim si nu-l irosi aiurea! E singura resursa asupra careia ai un oarecare control. Si nu uita, timpul trecut nu poate fi recuperat niciodata!

7. Invata in permanenta si nu accepta starea de plafonare. Cunoasterea si imaginatia sunt vitale pentru evolutia ta!

8. Joaca-te cat de des poti! Nu uita de copilul din tine si bucura-te de compania lui chiar si atunci cand te simti trist. O sa-ti prinda bine, ai sa vezi!

9. Indeplineste-ti cele mai ascunse dorinte/visuri, indiferent de varsta! Crede-ma, nimic nu te opreste, doar sa vrei!

10. Nu trai in trecut, nu trai cu regrete! Trecutul e dus si dus ramane. Bucura-te mereu de prezent, de momentul ACUM! E cel care conteaza cu adevarat.

10(bis). Impartaseste si altora din experienta ta de viata si profesionala. Vei avea mari satisfactii. Plus ca TU nu concurezi cu nimeni, poate doar cu tine insuti.

PS: Decalogul primilor mei 40 de ani de viata nu e doar o lista cu sfaturi personale. E suma gandurilor, emotiilor si experientelor mele, traite alaturi si impreuna cu altii, de-a lungul unui timp privit liniar. Ceea ce am lasat pentru final insa este esenta:

FII BUN, ZAMBESTE SI AI INCREDERE IN TINE! Nu conteaza ce cred toti ceilalti despre persoana ta!

Poate nu crezi dar sa stii: Esti o fiinta minunata, exact asa cum esti!

Ego-ul ne mai incurca cateodata, in rest…

Nu uita de SINEele tau divin! Bucura-te ca EXISTI ! Fii deschis la SCHIMBARE, e singura constanta din Univers! 

Atat…deocamdata. 🙂

spacer

Leave a reply

Completeaza campul de mai jos *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.