“VREAU SA LE ARAT OAMENILOR CA STAM PE O COMOARA. CHIAR AICI LA PIATRA NEAMT. SE NUMESTE CULTURA CUCUTENI”
Pe Ovidiu Slatineanu l-am cunoscut intr-o zi de marti. De data asta ziua respectiva nu a stat sub semnul celor 3 ceasuri rele ci mai degraba sub cel al neprevazutului. Iar mai tarziu aveam sa descopar ca neprevazutul are si cel putin 3 calitati: talent, nebunie si curaj. Pentru tanarul de 31 de ani din Piatra Neamt, pe care pietrenii il cunosc mai ales prin pozele alb-negru pe care le face oamenilor si locurilor, din drag de arta si de fotojurnalism, toamna pare sa fie anotimpul unor noi inceputuri. Ne-am intalnit zilele trecute la o cafea sa aflu ce-a mai facut sau cu ce “se mai lauda” vorba romanului .
“ – Buna Ovidiu, ce faci? Cum iti mai merge? Pai fac ce stiu, ce-mi place si merg inainte, continuam (pentru ca suntem mai multi :)) pentru ca ne place ceea ce facem si asta e doar inceputul. E drept am un altfel de stil de fotografie, ma duc in zona de fotojurnalism si atunci sau poate tocmai din acest motiv exista deocamdata retineri. Doar stii cum e omul, reticent la nou, la schimbare…
– In rest? Totul bine? Eii, stii tu ca exista o vorba “intotdeauna e loc de mai bine” dar deh! traim in Romania…Sincer, uite ar fi ceva. Ma bucur ca am facut un prim pas in derularea unui proiect ambitios pe care-l au in comun doua organizatii: noi cei de la NeoKoolt ( asociatie care militeaza pentru punerea in valoare a Culturii Cucuteni) si Uniunea Artistilor Plastici –filiala Neamt. Nu de alta dar stam pe un tezaur iar noi vrem doar sa le aratam oamenilor ca el exista. Chiar aici!
– Concret ce-ati facut? Am demarat o campanie de constientizare in cadrul careia vom desfasura 3 actiuni diferite in 3 zone ale orasului, vom realiza un clip video si doua site-uri: Cucuteniculture.info si Goddesscity. Avem déjà doua materiale filmate si care circula pe net, sunt niste clipuri experimentale cu si despre Cultura Cucuteni, care au adunat peste 2700 de vizualizari pe youtube numai intr-o zingura zi. Urmeaza produsul final.
– Cam pe cand preconizati sa-l scoateti pe piata? Asa cum spuneam exista déjà doua clipuri. Unul se adreseaza tinerilor, carora vrem sa le oferim informatii despre cultura Cucuteni altele decat cele din manualele de istorie, iar cel de-al doilea are ca target publicul matur, adult, are un format classic si a ajuns déjà sa fie difuzat pe mai multe canale media nationale.
– De ce Cucuteni? Pentru ca, prin excludere, nu ai ce alege altceva in zona asta pentru a te inspira si folosi ca brand local si as avansa chiar cu ideea, ca brand de tara. De la Stefan cel Mare incoace nu exista nimic cu iz de legenda sau intr-atat de uimitor incat sa merite scos in fata, sa fie atractiv pentru partea asta de Moldov incat, sa-i facem pe oameni sa vina la Piatra Neamt, sa atragem turistii straini, sa ne dezvoltam noi ca si comunitate.
– Sa inteleg ca-ti doresti sa faci rebrand de oras, de tara? Se poate spune si asa. 🙂 Sunt un visator dar si un luptator pana la capat. Numai daca stai putin si te gandesti ca aici ar putea fi originile Europei, uau! Putini stiu ca la Piatra Neamt este deschis si functioneaza, din pacate cu o medie de 0,6 vizitatori pe zi!!! unicul muzeu din Europa dedicat culturii Cucuteni, ce sa mai! Avem atatea de aratat lumii intregi si noi nu facem nimic! Uite de asta am inceput eu proiectul asta si simt ca pot face din Piatra Neamt un punct de referinta, de atractie pe harta lumii, prin mediatizarea Culturii Cucuteni.
– Cand se incheie aceasta etapa a proiectului? La finele lunii decembrie. Proiectul insa, pe care l-am denumit “Goddess City” (Orasul zeitei) este unul de durata si se va intinde, pe cel putin 5 ani, cred eu.
– De ce “Orasul zeitei” ? Este un titlu ales deloc intamplator. Neoliticul (sau epoca de piatra slefuita) a fost perioada matriarhatului, adica in acea perioada se venera zeita mama. Noi la muzeul Cucuteni avem “soborul zeitelor” format din 21 de statuete feminine asezate intr-un cerc. Mi-as dori sa respectam aceasta traditie, sa facem astfel ca intreg orasul Piatra Neamt sa stea sub semnul zeitei. In fiecare punct din oras sa avem elemente inspirate din Cultura Cucuteni. Spre exemplu in fiecare sens giratoriu imi doresc sa avem o statuie realizata cu elemente din acea epoca, interventile plastice urbane sa aiba aceeasi nota de inspiratie, vreau sa redecoram fantana arteziana din piata M.Kogalniceanu, avem déjà schita, la trecerile de pietoni sa punem indicatoare rutiere “prietenoase”. Adica sa contina mesaje bilingve si elemente de umor subtil. Ne-am gandit la tot ce inseamna arhitectura orasului. Si nu vorbesc tampenii. In asociatia NeoKoolt suntem o mana de oameni inimosi, artisti cu viziuni si talente diferite, dar cu un tel comun. Acela de a promova valorile nationale si istoria. In cazul nostru Cultura Cucuteni.
– Proiectul e o idée NeoKoolt? In fapt, e o colaborare. Proiectul in sine e facut de Uniunea Artistilor Plastici filiala Neamt in parteneriat cu Asociatia NeoKoolt. Trebuie sa recunosc ca este posibil si datorita sprijinului venit din partea autoritatilor locale. Am solicitat o minima finantare iar Primaria Piatra Neamt a raspuns afirmativ alaturandu-se initiativei noastre.
– Ce-ar trebui sa rezulte in urma implementarii acestui proiect? Ati inceput cu o campanie de constientizare, presupun ca vor urma alti pasi…Dupa finalizarea lui ne dorim sa avem la Piatra Neamt un festival de ritualuri antice cucuteniene (FRAC) cu o tematica anuala, care sa devina de traditie. Apoi ne dorim sa construim un sat de vacanta cu elemente din aceeasi cultura si nu in ultimul rand ar fi normal sa avem un protosuvenir. Noi ne-am gandit sa facem mai multe propuneri iar oamenii din comunitate sa aleaga, exprimandu-si punctul de vedere fie online fie intr-o dezbatere publica. Si uite asa vom realiza impreuna un souvenir specific locului iar fiecare turist care ne va vizita orasul va pleca la el acasa cu o amintire unica si va povesti ce chestii uimitoare a vazut in Romania, va vorbi despre Piatra Neamt. Asta ar fi si o modalitate de mediere intre autoritati si cetatenii urbei. Ar mai trebui sa rezulte 3 clipuri care sa duca la realizarea unui film documentar care, la randul lui, sa fie difuzat pe canale de profil gen History, National Geographic, Discovery etc.
– De unde v-ati inspirat in alegerea numelui asociatiei NeoKoolt? In urma cu un an si jumatate am decis sa ma documentez in legatura cu acest subiect si am cautat online cateva informatii despre cultura Cucuteni. Nu am gasit mare lucru, nici macar o pagina de internet nu exista. Dupa 8 luni de zile ne-a venit ideea ca e un nou cult (care e de fapt vechi in esenta). E un cuvant anagramat, e si “cool”, adica nou, la moda, noi suntem tineri. 🙂 Le-am combinat pe toate si a rezultat Neo Koolt.
– Cum te-ai defini Ovidiu? Sunt un salbatic, un caine de vanatoare. Ajut vanatorul sa-si gaseasca prada, i-o arat, i-o aduc in bataia pustii. Altfel sunt un artist. Un sensibil. Un om hotarat si determinat. Mai mult de atat va las pe voi sa (ma) descoperiti. In picturile mele, in proiecte, in fotografii…”
Fotografii: George Blaga (http://ovoevents.wordpress.com)