Oameni din Romania mea frumoasa (I)

Dragii mei, v-am promis o serie de mini-interviuri cu oameni din Romania mea frumoasa. Deschid acest capitol astazi, la fix 3 luni de existenta in mediul online. Asumata. 🙂 Incep cu unul dintre fostii mei colegi. De Radio Terra. De pionerat. De vremuri ce au stat sub semnul voluntariatului. De pe vremea cand nu exista internet. Dar aveam discutiile, prieteniile, discurile de vinil si casetele cu banda, cafeaua bauta la 5 dimineata cu colegii si dorinta de-a fi cei mai buni. Si de-a tine ascultatorii in priza. All day long! vorba cantecului. 🙂 Eram nebuni, frumosi, entuziasti. Si-aveam sedinta-n fiecare marti. La ora 5. 🙂 Initial ma gandisem sa fie 5 actori intr-o poveste. Ei si raspunsurile lor. Dar am descoperit ca fiecare dintre ei are lucruri atat de frumoase de rostit incat mi-e greu sa-i pun pe toti intr-o postare. Plus ca fiecare aduce cu el o farama de suflet. Asa imi place sa cred. Si nu in ultimul rand, pentru ca vreau sa tin cont de parerea voastra. Stiu ca unii prefera articolele lungi, altii pe cele mai scurte. Voi construi pe parcurs, ce ziceti? Veti remarca insa ca toti cei pe care am ales sa-i chestionez au raspuns la un set de 5 intrebari. De ce cinci? Pentru ca am realizat deja un Top 7 nonconformist (prin ’93 la radio), pastrez o relatie speciala cu cifra 3 iar 9 (desi exista-n ani) mi se pare departe. Asa simt. Pe cale de consecinta, urmatorul impar aflat la indemana a fost 5. Si pentru ca sta sub semnul libertatii. Mai ales. 🙂 Iata intrebarile:

1. Cum arata Romania ta frumoasa? O Românie cu o conștiința comună. În care majoritatea absolută să conștientizeze că țările pe care le invidiem nu au ajuns acolo prin “flexibilizarea” regulilor și promovarea non valorilor.

2.Care-i cea mai importanta lectie de viata de pana acum? Nu pot defini un episod anume. Fiecare zi e o lecție în felul ei. Poate că și asta în sine e o lecție, să pricepi că trebuie să înveți încontinuu, din orice.

3. Ce greseli nu ai mai repeta? N-aș mai emigra încă o dată în Italia.

4. Care crezi ca este contributia ta in lume? In tara? In comunitate? Îți răspund cu o povestioară africană. În pădure începuse un incendiu de proporții. Toate animalele priveau îngrijorate flăcările, în timp ce o pasăre foarte mică mergea la un râu din apropiere, lua apă în cioc și îi dădea drumul peste vapăi. O observă elefantul și o întreabă: – Ce crezi tu că reușești sa faci? Nu vezi că noi, marile animale, care am putea căra mai multă apă decât tine, nu facem nimic? – Văd că nu faceți nimic, dar asta nu mă oprește să fac partea mea. Noi, românii, suntem contopiți cu mitul Salvatorului, a unei persoane care va veni și ne va scoate pe toți din rahat. Nimic mai greșit. Soluția e în fiecare dintre noi.

5. Ce vrei sa le transmiti oamenilor prin ceea ce faci? Nu mi-am pus în cap să transmit ceva anume. Ca să fiu sincer mi-e puțin indiferent mesajul, sunt mai atent la ceea ce fac. Iar tot ce fac vreau să fie pozitiv.

1480564_10203450726769660_4202038474653236954_nCornel mi-a fost coleg la Radio Terra Piatra Neamt. Prin ’93-‘94. Vorbea la microfon sub numele “de scena”: Horatiu. Pentru ca mai exista un Cornel in radio. Ziarist si el in prezent. Eram la inceput. De drum, de viata, de cariera. Cam tot de atunci n-am mai stiut nimic de el. Pana de curand. Ne-am reintalnit pe facebook. E buna si reteaua asta la ceva! 🙂 Am aflat cu bucurie ca scrie la Gazeta Romaneasca. Din pacate, nu mai poate trai doar din asta. Acolo in Italia. Exact ca-n Romania. Iar azi e ziua lui. La multi ani, colega!

PS: Am ales sa incep cu el tocmai pentru ca ei, romanii plecati peste granite, sunt partea dureroasa din ea. Din Romania mea frumoasa. Si pentru ca-n ochii si in glasul lor am simtit mai mult ca niciodata dorul

Fotografii din arhiva personala

 

spacer

Leave a reply

Completeaza campul de mai jos *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.