Oameni din Romania mea frumoasa (III)

1597065_752178378125528_1872306640_oPe Lorand Soares Szasz l-am intalnit in urma cu 6 luni. La un workshop gratuit la Piatra Neamt. Este business coach, trainer, speaker si antreprenor. E un om tanar, motivat, ambitios, care zambeste des si vorbeste din inima. Determinat sa-i invete si pe altii cum sa fie proprii lor stapani. Sau creatori de realitate. Depinde cum vrei sa privesti lucrurile. Din ce perspectiva. Mi-a placut mult felul lui de a fi profesionist in ceea ce face, faptul ca-si iubeste sotia la nebunie si mai ales il apreciez pentru perseverenta sa de a-si urma si indeplini visul din copilarie. Acela de a fi cel mai bun.Pentru toate acestea si pentru multe altele (pe care va las sa le descoperiti) si-a castigat un loc in Romania mea frumoasa.

1. Cum arata Romania ta frumoasa? Romania mea este deja foarte frumoasa. Putem in schimb sa o facem si mai frumoasa. Nelson Mandela spunea ca: “Educatia este cea mai puternica arma pentru a schimba lumea.” In Romania avem oameni frumosi si talentati, avem resurse naturale extraordinare, peisaje mirifice si cam tot ce este nevoie sa fim mandri de tara noastra. Totusi cred ca putem sa facem din Romania o tara fantastica daca investim in educatie. In Romania mea frumoasa oamenii stiu ca invatarea este continua.Tinerii stiu ca dezvoltarea lor incepe in scoala dar nu se termina niciodata. Oamenii de afaceri investesc in cresterea lor si a angajatilor. Politicienii pun pe primul loc interesul cetatenilor nu lacomia personala. In Romania mea frumoasa zambim mai mult. Ajutam mai des. Impartasim mai usor si iubim mai intens. In Romania mea frumoasa investim in oameni care sa fie cartea noastra de vizita in afara. Apreciem mai mult ce avem si exploatam mai inteligent resursele noastre si ii facem pe straini sa se indragosteasca de tara noastra. In Romania mea frumoasa nu este totul perfect dar invatam tot timpul sa devenim mai buni in tot ce facem.
 

1507476_748013361900139_2035629221_o2. Care este cea mai importanta lectie de viata de pana acum? Probabil cea mai importanta lectie de viata a fost ca nu e nevoie sa iti pierzi familia ca sa ai succes in afaceri sau in cariera. De multe ori auzeam despre oameni de afaceri de succes care divortau si in timp in mintea mea s-a creat o preconceptie gresita ca daca vrei sa ai succes trebuie sa renunti la familie. Mai tarziu am invatat ca pentru a avea succes trebuie sa renunti la multe lucruri dar doar de tine depinde la ce renunti. Eu am renuntat la timpul petrecut in fata televizorului. Am renuntat la timpul de multe ori pierdut la un “pahar de vorba” cu prietenii. Am renuntat si la orele petrecute navigand fara rost pe internet dar niciodata nu am renuntat la familie. De fapt este vorba de o lista de prioritati pe care le avem in viata. Pentru mine familia este pe primul loc, asa ca in momentul in care afacerea sau cariera mea pune in pericol casnicia mea, este momentul in care renunt la tot. Pot sa deschid cate firme vreau si sa incep cariera de la zero, cum am ma facut-o, dar casnicia o construiesc o singura data.

3. Ce greseli nu ai mai repeta? Nu cred ca nu as vrea sa repet anumite greseli. Consider ca fiecare greseala a avut o lectie ascunsa, iar fara acele lectii nu as fi azi unde sunt. Greseala nu este gropar, este doar o oportunitate de a incepe altfel, poate chiar mai bine. Sunt insa multe lectii pe care le-am invatat.
1. Nu presupune niciodata ca stii tot. Albert Einstein zicea: “Nu mori in momentul in care esti ingropat, ci in momentul in care crezi ca nu mai ai nimic de invatat.” De multe ori in cariera si afaceri am cazut in aceasta eroare, de a crede ca stiu totul despre un subiect anume, insa acum pot spune ca de fiecare data cand invat ceva nou imi dau seama defapt cat de putin stiu.
2. Fii umil. In momentul in care incepi sa te umfli in pene este momentul in care incepi sa pierzi. Imi place un gand care in ultimul timp a inceput sa fie o caluza pentru mine: daca esti in genuchi nu ai cum sa cazi.
3. Nu esti buricul pamantului. Este o lectie care m-a costat multi bani si mult timp, dar am invatat-o. De multe ori in afaceri credem (noi ca si proprietari de firma) ca numai noi stim sa facem lucrurile si ca daca noi nu suntem, nu mai merge nimic. In timp am acceptat ca la un moment dat nici eu nu stiam acele lucruri si le-am invatat, asa ca pot sa le invete si altii. T. Harv Eker spune: “Fiecare expert a fost la un moment dat incepator.” 🙂

4. Care crezi ca este contributia ta in lume? In tara? In comunitate? Sloganul meu personal este LOVE TO EDUCATE! Imi place sa cred ca prin munca mea contribui la educarea segmentului antreprenorial din Romania si nu numai. Sper ca aceasta contributie sa aduca un viitor mai bun pentru companii, proprietari si angajati, iar mai tarziu sa se vada impactul si in societate. 🙂

5. Ce vrei sa le transmiti oamenilor prin ceea ce faci? Ca daca eu am reusit, oricine poate reusi. 🙂 Am venit dintr-un mediu care nu imi oferea un viitor stralucit, dar prin multa munca si seriozitate am reusit sa ajung unde mi-am propus. Am trecut prin diferite locuri de munca si am invatat sa dau 100% in tot ce fac indiferent ce fac. Am invatat sa ma dedic cu toata inima si in proiecte sau locuri de munca care nu mi-au placut, pentru ca e un principiu corect de viata. Acest lucru m-a ajutat sa cresc mai repede decat majoritatea si a accelerat dezvoltarea mea profesionala. Si nu in ultimul rand vreau sa le transmit importanta echilibrului in tot ce fac.
1102463_621146501253493_1291223579_o

Nu are nici un rost ca castigi o gramada de bani pentru o familie care nu te mai cunoaste. Nu are rost sa ai o gramada de resurse financiare daca nu ai timp sau sanatate sa te bucuri de bani.

Photo: arhiva personala 
 
 

spacer

Leave a reply

Completeaza campul de mai jos *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.