Rotile schimbarii merg mai departe!

“In urma cu 10 ani un coleg de scoala mi-a pus o piedica, am alunecat pe gheata si dupa 3 zile n-am mai putut sa merg.” Asa incepe povestea Giorgianei, o fata tanara si frumoasa din Targu Neamt, tintuita acum intr-un scaun cu rotile. In ciuda faptului ca nu se mai poate deplasa cum o facea in copilarie, are o familie, un sot si o gospodarie de care se ocupa. Si mai are un zambet larg, cuceritor si un motiv de bucurie. Incepand de miercuri 22 aprilie 2015. Atunci am cunoscut-o si i-am aflat povestea, cu ocazia evenimentului organizat de Fundatia Motivation Romania.

Motivation_3Seminarul cu tema ”Abilități de viață independentă pentru utilizatorii de scaune rulante” a fost organizat în cadrul proiectului ”Roțile Schimbării merg mai departe”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională USAID. Participanții, veniti din judetele Neamt si Bacau, au primit cu aceasta ocazie echipamente de mobilitate personalizate, adica scaune rulante, care îi vor ajuta de acum inainte să fie independenți, activi si putin mai optimisti. Nu ca n-ar fi. Unii dintre ei chiar joaca baschet, va puteti imagina? Va spun asta pentru ca acum stiu ca in echipa nationala de profil sunt 4 jucatori nemteni de-ai nostri. Bravo lor!

Ce m-a impresionat inca de la inceput a fost faptul ca fiecare dintre ei are o poveste bazata pe o intamplare (uneori banala, alteori stupida pur si simplu! ca in cazul Giorgianei) in spatele dizabilitatii cu care traieste in prezent. Indiferent insa de cat de trista ar fi povestea, ei stiu si pot sa zambeasca, sa glumeasca. Si o fac nu doar la asemenea intalniri care le incarca bateriile ci si atunci cand gospodaresc pe langa casa, cand deapana amintiri sau invata cum sa manevreze un scaun pe o rampa de acces. Acolo unde exista, evident! Dar asta cu rampele de acces e o alta discutie.

Sincer va spun, imi vine sa aplaud taria lor de caracter chiar si acum cand scriu. Si n-o spun din complezenta! 🙂 Admir cu toata fiinta mea puterea lor de a-si gasi resursele interioare necesare si de a merge mai departe, darzenia de care dau dovada unii dintre ei si determinarea ce li se citeste in priviri.

Motivation_4Ma bucur sa stiu ca acum, cu ocazia finalizarii acestui proiect alti 11 adulti si 3 copii cu dizabilitati locomotorii vor avea o viata un pic mai usoara. Spun asta pentru ca am vazut cu ochii mei ca odata cu scaunele, atat cei care le-au primit cat si insotitorii lor au beneficiat de un mic atelier de instruire, de sfaturi pretioase de la specialistii din echipa Motivation Romania – filiala Neamt, inclusiv de cele ale unui kinetoterapeut si ale unui instructor de viata independenta, care este el însuși utilizator de scaun rulant. Acesta din urma le-a facut chiar o demonstratie de cum sa urce si sa coboare o rampa de acces, cu si fara insotitor. Un fapt deloc de neglijat daca tinem cont de faptul ca unii dintre beneficiari se aflau la primul contact cu un astfel de dispozitiv medical.

De la reprezentantii Motivation Romania – filiala Neamt am aflat ca pana la sfarsitul lunii martie 2015, în cadrul proiectului au fost livrate 1417 scaune rulante in intreaga tara si ca actiunea desfasurata de Galeria Mall din Piatra Neamt a fost prima donatie in grup la nivelul filialei care deserveste trei judete din zona Moldovei. Ce am mai retinut a fost si scopul proiectului si anume acela de reducere a numărului de utilizatori de scaune rulante imobilizati la domiciliu prin încurajarea lor in a participa la activitati sportive, culturale și recreative.

Andrei Venenciuc, coordonatorul Motivation Romania – filiala Neamt ne-a mai declarat ca “ In cadrul proiectului s-au mai organizat seminarii si tabere de recuperare activa, caravane mobile, ateliere pe tema accesibilitatii, tabere sportive, antrenamente si demonstratii de sport în scaun rulant, s-a evaluat gradul de accesibilitate a clădirilor si includerea lor în Harta accesibilității, precum si oferirea de servicii de consiliere si grup suport pentru utilizatorii de scaune rulante.

motivationNu stiu daca pe voi v-a pus pe ganduri articolul de fata dar pe mine cu siguranta m-a atins intalnirea cu ei. Pentru ca lectiile oferite de ei in mod indirect nu pot fi rezumate intr-o singura propozitie. Pot insa sa va spun ca de acum inainte, ori de cate ori un obstacol isi va face simtita prezenta in viata, cand cerul senin al fiintei mele se va fi intunecat de norii gandurilor de peste zi sau noapte, eu una imi voi aminti de ei…De zambetul larg si jovial al Giorgianei, de bucuria si recunostinta din priviri, de moment. Pentru ca, judecand lucrurile la rece, cu echilibru, detasare si compasiune, oricat de greu ne-ar fi, trebuie sa recunoastem ca, in anumite cazuri, prin comparatie, problemele noastre nu exista! Si pentru ca, impreuna cu oameni ca ei merita sa redescoperim speranta….

spacer

Leave a reply

Completeaza campul de mai jos *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.