Din bucataria lui Chef Bogdan

somon cu piure   Azi m-am decis sa scriu despre bucatarie. Mi-a venit ideea asta nu doar pentru ca de cativa ani e la moda sa ai un blog culinar si sa-ti dai cu parerea, ci pentru ca am specialistul la doar cativa metri distanta. 🙂

   Emisiunile culinare realizate de profesionisti precum Jamie Oliver si Ramsey Gordon sunt de mult o afacere! Chiar si asa nu pot nega rolul lor educativ. Si ma bucur sincer ca romanii au importat diverse formate de genul asta pentru ca odata cu asta au descoperit si ei ca bucataria nu inseamna doar sa faci cartofi prajiti la o friptura pe care-o asortezi cu niste muraturi. Vorbim aici de o adevarata arta. Parca asa se si numeste nu? Arta culinara!

   In semn de respect pentru toti cei care o practica si o desavarsesc, in contextul in care ieri s-a serbat “Ziua internationala a bucatarilor”, m-am gandit sa le multumesc printr-un articol pe blog. Iar daca ziua cu pricina s-a nimerit sa coincida cu o invitatie la masa si un preparat ad-hoc din bucataria lui Chef Bogdan de ce sa nu profit de moment si sa-l intreb una alta?! Zis si facut. 🙂

   In primul rand am vrut sa stiu ce trebuie sa iei cu tine in bucatarie daca vrei sa faci o profesie din asta. Iata ce mi-a raspuns:

“Prima este pasiunea pe care o pui in ceea ce faci. Important este sa faci cu suflet nu doar cu pricepere Apoi e nevoie de multa rabdare pentru ca o iei de la zero, adica de la curătat cartofi si usor-usor ajungi la tigai. Aici intervine si perseverenta, pentru ca doar asa poti ajunge ajutor de bucatar, bucatar, apoi chef. Ar mai fi dorinta de face ceea ce iti place cu adevarat. Si acest lucru se va vedea efectiv in rezultatele muncii tale. Apoi este important sa fii o persoana comunicativa, sa înveti sa lucrezi cu oamenii, sub stres, intr-un program lung, de durata, fara sarbatori si alte avantaje pe care le au ceilalti. Si bineinteles, ai nevoie de creativitate in bucatarie. Fara ea nu se poate sa ai rezultate. Trebuie sa ai tot timpul o legatura personala cu tot ceea ce faci, cu ceea ce pui in farfurie. E cartea ta de vizita, zic eu.”

   Bine si daca nu vrei sa te faci bucatar? am insistat eu.:)

“Oricum ar fi, ai cel putin un decalog pe care, obligatoriu, trebuie sa-l respecti. Indiferent ca gatesti pentru tine sau pentru toti cei dragi. Iata care-ar fi acesta:

  • 1. Pregateste-ti din timp ustensilele de bucatarie de care ai nevoie: oala, tigaie, cutite, tocator, etc.
  • 2. Foloseste (pe cat posibil) produse proaspete si de calitate. Spala-le bine inainte de a le prepara!
  • 3. Respecta reteta dupa care te-ai ghidat
  • 4. Nu gati cand esti nervos, orice gand toxic sau stare proasta va influenta produsul gatit. Nu degeaba bunicile noastre spuneau rugaciuni inainte, in timpul si la finalul prepararii mesei
  • 5. Pune pasiune in ceea ce faci!
  • 6. Fii atent si la aspectul estetic, conteaza!
  • 7. Foloseste farfurii cat mai mari pentru a scoate in evidenta produsul
  • 8. Nu incarca si nu aglomera farfuria!
  • 9. Incalzeste cuptorul tot timpul cu 20-30minute inainte de folosire
  • 10. Ai terminat? Obligatoriu fa curat in bucatarie! Mizeria lasata poate produce bacterii nedorite si astfel poti crea neplăceri celor invitati la masa si mai ales copiilor!”

 

colaj paste somonSfatul lui e sa gatiti, sfatul meu e sa stati pe aproape! 😉

PS: In caz ca nu stiati, intervievatul este nu doar un chef in adevaratul sens al cuvantului ci si fratele meu! 🙂 Sunt foarte mandra de ce a realizat pana acum si sunt convinsa ca va face lucruri extraordinare in continuare! Pentru ca a demonstrat deja si nu are de gand sa se opreasca aici.

   Pana acum se poate lauda ca a incantat papilele gustative a mii de romani si straini, timp de vreo 5 ani si respectiv 1 an la Restaurantele Noir si Artist Lounge din Piatra Neamt. In ambele locuri contributia sa la meniu si la bunul mers al locatiilor a fost mai mult decat importanta. Si n-o spun eu, o spun cei care au lucrat cu el si mai ales clientii. 🙂

   Tocmai de aceea, va dau un sfat. 🙂

   De azi inainte, cand mai lasati bacsis chelnerilor, specificati cat la suta merge la bucatarie. Sau faceti-o personal!

   Pentru ca daca n-ar fi ei – bucatarii, chelnerii n-ar avea ce sa va vanda! Corect?

spacer

One comment on “Din bucataria lui Chef Bogdan

  1. Alamaie Alexandru

    Cel mai important în viata e sa ajungi sa-ți descoperi menirea.Ma bucur pentru tine Bogdan ca ai reușit,cum ma bucur și pentru cei care apreciază acest gen de arta și au avut,au sau vor avea ocazia sa-ți aprecieze talentul.
    FELICITĂRI!!!

Leave a reply

Completeaza campul de mai jos *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.